7. 3. 2016

Vážená paní starostko, vážený pane místostarosto, vážení zastupitelé,

vracím se k otevřenému dopisu, který jste ode mne obdrželi a ještě doplňuji:

Žádné nové vedení nic nezmění na skutečnosti, že prostory v Jiráskově divadle jsou nevyhovující, stejně jako technický stav. Diváci postrádají komfort, který by si za zaplacené vstupné zasloužili. V desáté řadě již pořádně nevidíte a pokud se venkovní teplota nepohybuje pouze kolem patnácti stupňů, vzduch se dá krájet a někteří odchází, protože nemůžou dýchat.

Svým dopisem jsem chtěla poukázat na nesmyslný projekt, který se vedení města snaží prosadit.

Odmítám nařčení o zviditelňování se a volební kampani. S paní starostkou jsem o výstavbě bazénu v problematické lokalitě mluvila již na podzim roku 2015.

Vyhodíme desítky miliónů za věc, která bude městu jen přítěží, a budou chybět finanční prostředky na důležitější věci.

Prostory před Sportareálem byly uvedeny do nynější podoby před 5-6 lety. Dnes se zde chystáme budovat něco úplně jiného. Tímto způsobem určitě nehospodaří ti úspěšní. Parkoviště je plně využíváno. V bezprostřední blízkosti se nachází bankovní domy (ČSOB, FIO banka, KB, Česká spořitelna), jejichž zákazníci parkoviště využívají. V určitých hodinách není vůbec jednoduché zde zaparkovat. Zrušením parkoviště nastanou dopravní problémy. O čistotě ovzduší v této lokalitě ani nemluvím.

Kauza mi připomíná kampaň kolem výstavby rozhledny Na Holém Vrchu, jejíž výstavbu prosazoval jeden z členů ODS. Naštěstí se stavba nerealizovala a nikomu nechybí. Kdo přišel s návrhem realizovat venkovní bazén v této lokalitě?

Bohužel se (ne)hospodaří ve stejném duchu, který zde zavedla ODS v čele s Petrem Skokanem. Díky novým investicím do sportu a výstavbě bytů na Ladech se neopravovalo v takovém rozsahu jak by mělo, hospodařilo se stejně jako před rokem 1989. Dnes máme zadlužené město s rozbitými chodníky, budovami v havarijním stavu a ruce se stále nastavenými dlaněmi, které žádají dotace.

Koho dřív uspokojit? Výstavba umělého trávníku na Městském stadiónu se zdůvodňovala tím, že mládež nemůže hrát na škvárovém hřišti, protože škvára je karcinogenní. Na hřišti se skutečně nehrálo, jenže z jiného důvodu. Hřiště od povodně v roce 2002 je zarostlé náletem. Jedno hřiště s umělým trávníkem město mělo, proč hned druhé? Na Městském stadiónu nebylo co opravovat?

Tenisová hala se též stavěla pro mládež. Kolik rodin tam může své dítě posílat? Mládežnický sport je zaklínadlem. Kolik členů celkem mají mládežnické oddíly, které o dotace žádají? Jeden tisíc – dva tisíce? Myslím, že ne. Ve městě většina dětí a občanů také sportuje, navštěvují různé kroužky, posilovny apod. Vše si však hradí ze svého. Spočtěme si kolik peněz se vydalo za sportovní stánky (zdařilé, nezdařilé)? Rozdělování dotací podle kritéria olympijské a neolympijské sporty je taky pěkný nesmysl. Pokud však šlo o úmysl jen rozeštvat lidi, podařilo se. Jednota se vždy nehodí, obzvlášť, když jde o opozici.

Nemůžeme se divit, že občané požadují chodníky, po kterých se dá bezpečně chodit, požadují propojení cyklostezek, odpovídající dětská hřiště. Cyklostezka Varhany byla dokončena v minulém volebním období. Výstavba byla stále oddalována a určitou dobu to vypadalo, že se nedokončí. Naštěstí vše dobře dopadlo a slouží sportovcům stejně jako občanům.

Na i-novinách se objevila fotka s místem, kde občané přecházejí kolejiště na cyklostezku. Je z ní zřejmé, jak je realizace propojení sídliště Sever s cyklostezkou potřebné.

Stejné je to s kulturou. Panu Prokešovi se snížil příspěvek na festival Lípa Musica, protože to je jeho byznys. Bohužel, nikdo pro něho nové divadlo nepostavil, nezrekonstruoval to původní.

Tenisová hala je jiná káva. Tam zřejmě o byznys nejde, ani v žádném jiném sportovním odvětví.

Nedivím se, že se sponzoři nehrnou podporovat byznys někoho jiného.

Vzpomeňte si na své volební sliby!!!

Žádám vás, abyste při rozhodování zodpovědně zvažovali každý výdaj. Město bude platit úvěry ještě téměř deset let, skutečně nemáme na rozhazování.

Vladimíra Šumová, předsedkyně ZO SZ Česká Lípa