18. 3. 2022

Nepochybně historicky nejdůležitějšími body včerejšího, zhruba půldruhahodinového jednání zastupitelstva byly dva body, které byly reakcí na ruskou agresi proti Ukrajině. Jedním bylo stručné memorandum, odsuzující útok proti této zemi a obsahující závazek podpory Užhorodu, partnerského města České Lípy, a ukrajinských uprchlíků:

„Zastupitelstvo města Česká Lípa odsuzuje invazi ruských vojsk na Ukrajinu a stojí za občany svrchovaného demokratického státu Ukrajina. Město Česká Lípa se zavazuje k podpoře a pomoci partnerskému městu Užhorod a občanům Ukrajiny, prchajícím před válečným konfliktem.“

Tohle usnesení podpořilo všech přítomných 20 zastupitelů včetně těch za ČSSD a KSČM a ani se k jeho návrhu nevedla diskuse. Na usnesení navázala i část bodu 2 programu jednání („Rozpočtové opatření č. 2/2022“), kterým se převádí z rozpočtu odboru tajemníka městského úřadu 2 miliony korun na podporu uprchlíků, jichž do začátku třetího březnového týdne dorazily do České Lípy téměř tři stovky (282). Peníze budou využity na vybavení jedné třídy MŠ Sever, na školkovné, stravné a na vybavení bytů pro uprchlíky.

Druhý bod, související se situací na Ukrajině, už ale diskusi vzbudil. Návrh na přejmenování Moskevské ulice na Křížovou (byl to její historický název) a Ruskou pod Holákem na „Vilovou“ zkritizovali kolegové Máška (ČSSD), Panc (KSČM), Rubický (PRO Českou Lípu) a Tejnora (ODS). Většinou proto, že to způsobí obtíže zdejším lidem i firmám, protože si budou muset pořídit nové doklady a dokumenty. Starostka oponovala, že si dělali namátkový průzkum názorů lidí, a ti že se přikláněli k přejmenování. Já jsem slyšel spíše na argument inženýra Mášky, že nelze házet všechny Rusy do jednoho pytle s Putinem – tisíce už jich byly zatčeny za veřejné protesty proti válce – a že ani ty názvy ulic za Putina nemohou.

Byl jsem dost na vážkách, na koaliční schůzce jsem argumentoval podobně jako Máška a rovněž tím, že zbytečně naštveme lidi (zkušenost z předchozích přejmenovávání), ale zároveň jsem nechtěl způsobit různice v koalici, a pro návrh jsem tak zvednul ruku. Ten nakonec prošel patnácti hlasy.

Jak jsem se obával, hned večer se na sociálních sítích ozvali naštvaní odpůrci přejmenování. Podle mnoha zkušeností většinou ti, kdo nejsou ochotni podstoupit ani to nejmenší nepohodlí, a to ani v tomto extrémním případě, přestože na Ukrajině tisíce lidí přicházejí o domovy a dnes a denně mnozí umírají. Tak nezbývá než doufat, že se tahle bouře ve sklenici vody brzy přežene. Bojím se,že nás očekávají větší problémy než odpor proti přejmenování dvou ulic.

Zastupitelstvo v pokračujícím jednání podpořilo dvě dotace, které jsou součástí schváleného rozpočtu města, 800 tisíc na podporu mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica 2022 a 400 tisíc na zapravení ztráty z provozu kina Crystal.

Jako tradičně dost velkou část programu jednání tvořily prodeje a záměry prodat nemovitosti, případně výkupy nemovitostí. U prodejů šlo většinou o zahrádky, ať už v kolonii u Ploučnice pod Holákem, nebo neoprávněně zaplocené části pozemků u rodinných domků. Výjimkou byl záměr prodat Lidlu 2000 metrů u současné prodejny na Špičáku, prý na rozšíření. Dopředu jsem hlásil, že pro tohle hlasovat nebudu (mimo jiné pro hnusný vztah Lidlu k zeleni).

Rád jsem podpořil výkup další části pozemků mezi hlavním vlakovým nádražím a Dubickou ulicí, kudy povede chodník k západnímu výstupu z podchodu pod kolejištěm. Nakonec i výkup problematické komunikace, která vede od OBI směrem ke Sluneční ulici na Špičáku. Ocenil jsem, že se podařilo srazit cenu, kterou požadoval současný majitel JTH Shopping Park, z původních 25 milionů na 4,6 milionu.

Obávám se ovšem, že s touhle komunikací ještě budou problémy, nehledě na to, že bude třeba investovat do její opravy. Lidé ve Sluneční si už v minulosti stěžovali na nadměrný hluk z ní.

Termín dalšího zastupitelstva je 4. květen a hlavním bodem projednání a schválení dotací z dotačního programu města.

PhDr. Miroslav Hudec Česká Lípa, 17.3.2022