29. 10. 2021

Pětatřicet minut, jako minule, to včera nebylo, ale i tak jednání odsejpalo docela slušně. Kdyby to bylo vždycky jen hodinku a čtvrt, byl bych spokojen. Důvody té rychlosti vidím dva. Jednak opět zastupitelstvo připomínalo spíše realitní kancelář, ze čtyř a půl stránky programu se dvě a půl týkaly prodeje nemovitostí nebo záměrů je prodat – něco střelit z majetku města, s tím většina kolegů nikdy neměla problém, a tak drtivá většina záměrů i prodejů se odmávla bez jakékoliv diskuse. Jednak opět chyběli nejvášnivější diskutéři, paní Žatecká (ČSSD) a pan Raninec (ODS) – jejich absence se pomalu stávají tradicí, skoro to vypadá, že to už vzdali. A vlastně chyběl také Ing. Kozák (PRO Českou Lípu), který sice nebyl omluven, čekal jsem, že jen přijde o trochu později, ale asi to nestihl.

Že v programu nebyly až na jednu, dvě výjimky nějaké velké kontroverze, a tedy ani žádné návrhy na změnu usnesení, jsem uvítal i proto, že na mě zas jednou vyšlo členství v návrhové komisi. Ocitl jsem se v ní spolu s kolegou Hejnou (ANO) a panem Dr.Tejnorou (ODS). Do druhého ze jmenovaných jsem si po zasedání trochu rejpnul kvůli té jeho propagaci prý ekologického solení při zimní údržbě komunikací (viz zpráva z 29.zasedání).

Co se týče oněch menších kontroverzí, nehlasoval jsem pro záměr prodat 1 215 m2 pozemku se množstvím zeleně (p.č.87/1 ve Vlčím Dole), prý “na rekreaci“. Je to za severním okrajem osady, a ta zeleň aspoň trochu chrání tamní zástavbu před studeným severním prouděním a zmírňuje místní mikroklima. Bohužel, pozemek je územním plánem určen k zástavbě. Mám silné podezření, že za nejasně zdůvodněným zájmem o něj se může skrývat spekulace – co nejlevněji od města koupit a pak se ziskem přeprodat. To bychom si ovšem koledovali o nařčení, že jsme si při prodeji nepočínali s péčí řádného hospodáře.

Hlasování jsem se zdržel i u prodeje pozemků 45/6 a195/2 na Ladech. Je to sice dohromady jen necelých 50 m2, ale jsou tam vzrostlé břízy, o jejichž budoucím osudu si na základě četných zkušeností z minulosti nedělám žádné iluze.

Tolik k činnosti naší zastupitelské realitní kanceláře :-D. Co se týče dalších bodů, vrátili jsme se k minule přerušenému projednávání dotace z programu města na podporu zdravotních služeb (nebylo jasné, na co konkrétně ty peníze mají jít) a schválili 400 tisíc korun na vybavení ordinace lékařky MUDr. Alžběty Lukešové na Slovance, která ji přebírá po Dr. Gruntorádové.

Naopak se neschválilo cca 200 tisíc na opravu fasády kostela sv. Jiří v Dobranově. Město tam v minulosti dosti pravidelně přispívalo obdobnými částkami na postupnou rekonstrukci církevní stavby. Ale tentokrát farnost jednak požádala o dotaci pozdě a už by peníze do konce roku nestihli proinvestovat, jednak počítali i s obdobnou částkou od Libereckého kraje, kterou prý ale nedostanou.

37 tisíc nás bude stát prominutí nájemného Janu Dvořákovi, který provozuje velkoobchod v areálu v Poříční ulici. Velkoobchod sice mohl fungovat i za lockdownu, ale prý byl velmi malý zájem o zboží ze strany odběratelů, restaurací a podobně.

Větší smysl vidím v daru 39 tisíc Sociálním službám města Mimoň na dekubitní lůžko pro jejich klienty – je mezi nimi i sedm českolipských občanů.

Schválil se též Komunitních plán sociálních služeb ORP (obce s rozšířenou působností) Česká Lípa na roky 2022-2026. Na tom totiž závisí mimo jiné dotace z Libereckého kraje, z nichž je placena i úřednice, která má plán na starosti.

Při projednávání bodu „Zpráva o činnosti Rady města Česká Lípa“ se ptal Dr. Tejnora na situaci kolem Českolipské teplárenské (ČLT) v souvislosti se se skokovým zdražením zemního plynu. Odpovídal kolega Jeník (Piráti), že do roku 2022 se nebudou odběratelům zvyšovat zálohy na dodávku tepla. Starostka doplnila, že ucelenou informaci o současné situaci kolem ČLT dostaneme na listopadovém zastupitelstvu.

Jak jsem zmínil výše, jednání docela odsejpalo, větší diskuse nastala až v bodě „Různé“, což je ale taky tradice. Tentokrát jsem si přihřál polívčičku i já. Nakrklo mě totiž, že při rekonstrukci křižovatky u obchodních domů byla na semafory pro chodce umístěna tlačítka, takže stačí o metr nestíhat, když se uvolní cesta ve vašem směru, a zelená se nerozsvítí. Musíte zbytečně čekat. Tlačítkové semafory se používají u přechodů, kde přejde tu a tam nějaký chodec, který tam náhodně zabloudí. Nikoliv u jednoho z nejfrekventovanějších přechodů ve městě, kde je pěší provoz vlastně nepřetržitý. Paní starostka slíbila, že učiní dotaz na Libereckém kraji, který je investorem rekonstrukce, a že dostanu odpověď.

31. zasedání zastupitelstva by mělo proběhnout 24. listopadu – když covid dá. Už včera jsme měli přísně nakázáno nesundávat si při jednání respirátory a vyfasovanou svačinu si zkonzumovat „až potom“.

PhDr. Miroslav Hudec Česká Lípa, 28.10.2021